author / Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018 / Categories: Γαστρεντερολογικό Τμήμα Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου Γαστρεντερολογικό Τμήμα Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα (όπως κακώς αναφέρεται στους ασθενείς, αφού δεν υπάρχει φλεγμονή άρα ούτε κολίτιδα) αποτελεί μία λειτουργική διαταραχή του εντέρου με άγνωστη προς το παρόν αιτιολογία. Χαρακτηριστικά του ΣΕΕ: πόνος ή/και φούσκωμα στην κοιλιά που συνοδεύεται από διαταραχές των κενώσεων (αριθμός ή σύσταση). Η εμφάνιση του ξεκινά συνήθως από νεαρή ηλικία, σχετίζεται με περιόδους stress ή αυξημένων υποχρεώσεων ενώ συχνά παρατηρούνται εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Χαρακτηριστικό του είναι η απουσία παθολογικών ευρημάτων στις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις και η απουσία συμπτωμάτων το βράδυ μετά την κατάκλιση του ατόμου. Διάγνωση: γίνεται μέσα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση από τον ιατρό σας και όχι μέσω εξετάσεων Αντιμετώπιση: η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είτε με φάρμακα (κυρίως σπασμολυτικά) είτε με διαιτητικές τροποποιήσεις. Το σημαντικότερο είναι πάντως η συνειδητοποίηση του ασθενή, μετά από εκτενή συζήτηση με τον ιατρό, της καλοήθους φύσης της πάθησης και ο καθησυχασμός του. Διαιτητικές συμβουλές: Α. ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Ομάδα 1: κρέατα παχειά, σαλάτες πικάντικες και τσιγαρισμένες, σαλάμια, παστά, καλαμάρια, οστρακοειδή, χταπόδι, σουπιές, αυγά τηγανητά και γενικά όλα τα τηγανητά Ομάδα 2: γάλα παχύ, τυριά παχιά (ροκφόρ-γραβιέρα-έμμενταλ), τυριά καπνιστά, παγωτά, γιαούρτι πλήρες Ομάδα 3: σφολιάτες, γλυκά με κρέμα Ομάδα 4: λάδι και λίπη τηγανητά, μαγιονέζα, τουρσί, μπαχαρικά, μουστάρδα Ομάδα 5: λαχανικά ωμά, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα άγουρα Ομάδα 6: κρασί, μπύρα, λικέρ, αναψυκτικά παγωμένα και με ανθρακικό Β. ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ: Ομαδα 1: κρέατα άπαχα (ψητά-βραστά), ψάρια, κοτόπουλο, αυγό βραστό, γαλοπούλα Ομάδα 2: γάλα άπαχο, τυρί άπαχο (ανθότυρο - μυζήθρα), γιαούρτι άπαχο Ομάδα 3: λάδι και βούτυρο ωμό Ομάδα 4: φρυγανιές, ψωμί (όχι ζεστό), κράκερ, ζυμαρικά, ρύζι, σπιτικά κέικ Ομάδα 5: λαχανικά βρασμένα, ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους, φρούτα ώριμα ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα χαρακτηριστικά της πάθησης είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Τροφές που ενοχλούν κάποιους μπορεί να μην ενοχλούν κάποιους άλλους. Για αυτό και δεν υπάρχει πετυχημένη «χρυσή» συνταγή διατροφής για όλους. Αρκετοί ωφελούνται από την αποφυγή γλουτένης (σιτάρι, αλεύρι, βρώμη) στην καθημερινή διατροφή τους, δηλαδή ψωμί, ζυμαρικά, μπρισκότα, φρυγανιές κ.α. Previous Article Δυσκοιλιότητα Next Article Καρκίνος Παχέος Εντέρου Print 9381 Rate this article: 5.0 Please login or register to post comments.