Medisalus: Ιδιωτικό Πολυϊατρείο - Ιατρικά Άρθρα

«Ιούνιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
Αιμορροϊδοπάθεια
author

Αιμορροϊδοπάθεια

Γαστρεντερολογικό Τμήμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιµορροϊδικού πλέγµατος, έχουν µορφή σάκων και με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή). 

Ως αιμορροϊδοπάθεια περιγράφεται ο ερεθισμός και η διόγκωση των αγγειακών αυτών «μαξιλαριών», των αιμορροΐδων στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση και περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κάποιο σύμπτωμα της νόσου (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Συμπτώματα
  • Αιμορραγία από το ορθό (στο χαρτί, το εσώρουχο ή πάνω στα κόπρανα)
  • Πόνος πρωκτού
  • Κνησμός (φαγούρα) πρωκτού
  • Δυσκοιλιότητα
  • Βλέννα
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης εντέρου
  • Αναιμία
Ταξινόμηση

1ου βαθμού: προβάλλουν από το βλεννογόνο, αλλά δεν προπίπτουν
2ου βαθμού: προπίπτουν από το δακτύλιο κατά την αφόδευση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα μετά από αυτήν
3ου βαθμού: προπίπτουν κατά την αφόδευση, αλλά ανατάσσονται όχι αυτόματα, αλλά με χειρισμούς του ασθενούς.
4ου  βαθμού: είναι μόνιμα προπίπτουσες και μη ανατασσόμενες

Θεραπεία

1. Τροποποιήσεις τρόπου ζωής: περπάτημα, τρέξιμο, αποφυγή καθιστικής ζωής, αρκετό νερό, απόφυγή λιπαρών, τηγανητών, μπαχαρικών και αλκοόλ και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ώστε να μην υπάρχει δυσκοιλιότητα και «σφίξιμο» κατά την αφόδευση

2. Φαρμακευτική αγωγή: τοπικές αλοιφές και υπόθετα με αντιφλεγμονώδη, αναγεννητική και αναλγητική δράση, αλλά και στις κρίσεις λήψη αγωγής από το στόμα

3. Ενδοσκοπική θεραπεία: Τα τελευταία έτη κερδίζει συνέχεια έδαφος η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, η λεγόμενη «ενδοσκοπική απολίνωση» των αιμορροΐδων. Είναι ανώδυνη, αποτελεσματική και στηρίζεται στην εφαρμογή πολλαπλών ελαστικών δακτυλίων με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου, οι οποίοι «στραγγαλίζουν» τους αιμορροϊδικούς όζους, προκαλώντας ισχαιμία, νέκρωση και ακολούθως απόπτωσή τους. Μπορεί να χρειασθεί επαναληπτική συνεδρία μετά από διάστημα 2 μηνών περίπου. Για την εξέταση απαιτείται διακοπή τυχόν αντιπηκτικών που λαμβάνει ο ασθενής και καθαρισμός του εντέρου με υποκλυσμό πριν την επέμβαση. Η ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροΐδων είναι σχετικά ανώδυνη, ασφαλής μέθοδος και απαιτεί μόνο μια πολύ ήπια καταστολή. Το πιο συνηθισμένο παράπονο των ασθενών (4-5%) είναι μια μικρή αίσθηση βάρους στην περιοχή για 2-3 ημέρες. Σπανιότερες δυνητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν τον πόνο, την θρόμβωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, την αιμορραγία κ.α. που όμως αντιμετωπίζονται αναλόγως. Προτέρημα της μεθόδου είναι ότι αποφεύγονται οι πιο επιθετικές παρεμβάσεις, όπως είναι οι χειρουργικές, που απαιτούν περισσότερο κόστος και νοσηλεία για τον ασθενή.    

4. Χειρουργική θεραπεία: υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται (κυρίως αιμορροϊδεκτομή κατά Longo και χρήση Laser) και ενδείκνυνται απόλυτα για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια (3ου και 4ου βαθμού).

Next Article Δυσκοιλιότητα
Print
4204

Συνεργασίες με ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Medisalus ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Διεύθυνση:
Τατοΐου 112, 146 71 Ν. Ερυθραία
Τηλέφωνα:
210 8071915
210 8000310
Fax:
210 8000311
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ